KİCK BOKS NEDİR

Kick boks, uzakdoğu sporlarının bir araya gelmesi sonucunda oluşturulmuş, güç ve tecrübeye dayanan yumruk ve tekme teknikleriyle iki rakip arasında ringde ve tatemide yapılan yarışma ve savunma sporudur.

Kick boks, tekme ve yumruk kullanmayı içeren branşlarında muhakkak eldiven, kask ve dişlik gibi malzemelerin kullanımı zorunludur. Bu sporda uzmanlaşmak isteyenler için iyi bir kondisyona sahip olmak ve eğitmenlerin her söylediklerini dikkate alarak, söylediklerini harfiyen yerine getirmeleri önemlidir.

 

KICK BOKSUN FAYDALARI NELERDİR?

Tüm vücudu çalıştırır.

Aerobik özelliği yüksektir ve yüksek kalori harcatır.

Stresi azaltır. Günün stresinden kurtulmak ve deşarj olmak için birebir bir özelliğe sahiptir.

Koordinasyonu geliştirir. Özellikle el, göz, ayak koordinasyonunu ve uyumu geliştirir.

Vücudun zinde ve diri olmasını sağlayarak gerek iş hayatınızda, gerekse normal hayatınızda karşılaşacağınız iş yükü ve sorunları planlamada daha rahat düşünebilme, planlayabilme yeteneğinizi geliştirir.

Endorfin hormonunun salgılanmasına yardımcı olur. Bu sayede kişi efor sarf ederken mutlu olur.

El bileklerine ve ayak bileklerinize ekstra ağırlık takarak uygulama şansınız var. Bu tip bir antrenmanda, hem kardiyo hem de güç çalışması yapabiliriz.

Efor sarf ederken, kalp atım hızını yükseltir, vücuda hem daha fazla oksijen girer hem de yüksek oranda terleme meydana gelir. Bununla birlikte vücuttan toksinlerin atılması daha fazla olur.

Hızlı düşünme kapasitesini geliştirir. Bu sayede, ne zaman atak yapılması gerektiğini ve nasıl defans yapılacağını geliştirebilirsiniz.

Kişinin kendine olan özgüvenini artırır.

 

KİCK BOKSUN DİSİPLİNLERİ

Kick boks sporunda disiplinler, Tatami’de ve ringte yapılanlar olmak üzere ikiye ayrılır.

  1. Tatami disiplinleri ile başlayalım:

Point Fighting: Sadece geçerli puan bölgelerine çok hafif temasla vurulan, sürate dayalı bir branştır. Başın üstü, boyun ve sırta vurmak yasaktır. Sert vuruşlara izin verilmez.

Light Contact: Hafif temaslı branştır. Sert vuruşa ve belden aşağı tekmeye izin verilmez. Herhangi bir sakatlık olmadıkça müsabaka durmaz.

Kick Light: Light Contact’tan farklı olarak diz ve bel arasına tekme vuruşları serbesttir.

Müzikli Form: Uzak Doğu müsabaka sanatlarına ait teknikler ritme uygun şekilde sergilenir.

  1. Ring disiplinlerini ise şu şekilde listeleyebiliriz:

Full Contact: Sarsıcı yapılan her vuruş serbesttir. Ancak belden aşağı vurmak yasaktır. Full Contact müsabakalarında her round için en az 6 tekme zorunluluğu vardır. Örneğin bir sporcu bir roundda 4 tekme atmışsa, diğer rounda kalan 2 tekme sayısı eklenir ve atması gereken tekme sayısı 8’e çıkar.

Low Kick: Full Contact’tan farklı olarak, zorunlu tekme sayısı yoktur. Rakibin bacaklarına tekme atılabilmesi dışında full contact ile aynı kurallar geçerlidir.

K-1: Kick boks sporunda en sert branştır. Tüm tekme vuruşları, diz kullanmak ve dönerek vurulan yumruk serbesttir. Ayrıca rakibin bacağını tutup vurmaya da izin verilir.

 

KİCK BOKS ÖĞRENME YAŞI NEDİR? KİCK BOKS NASIL VE NERELERDE ÖĞRENİLİR?

Kick Boks içerisinde bulundurduğu branşlarla 7 de 70 e her yaş grubuna hitap edebilen bir spor dalıdır. Kick Boks sporcu lisansı 8 yaşından itibaren düzenlenebilir. Türkiye geneli 81 İlimizde faal olan Kick Boks, illerde bulunan spor kulüpleri ile özel spor salonlarında eğitimi verilmektedir.

 

KİCK BOKS EĞİTİMİNİN BAŞLAMASI VE KUŞAKLAR;

Kick Boks sporuna başlayan kişi öncelikle Kick Boks sporcu lisansına sahip olmalı ve ilk kuşak olan Beyaz Kuşaktan eğitimine başlamalıdır. Sırasıyla aşağıdaki kuşaklar eğitimcisinin her üç ayda bir yapacağı sınav sonucunda başarılı olması halinde bağlı bulunduğu spor kulübü ve salon tarafından verilir. Bu kuşak sonuçları da her üç ayda bir, antrenör veya kulüp yetkilisi tarafından Kick Boks Federasyonu’ na sporcunun kuşak- eğitim seviyesi bildirilerek, kayıt edilmesi zorunludur.

Sırasıyla her üç ayda alınması gereken kuşaklar;

BEYAZ,

SARI,

YEŞİL,

MAVİ,

TURUNCU,

AÇIK KAHVE,

KOYU KAHVE

olarak sporcu 18 aylık bir sürede Kick Boks eğitimini almış olup, eğitimcisi yeterli gördüğü taktirde müsabakalara katılabilir seviyeye ulaşır.

Siyah Kuşak Dan Belgelerini ise (1.Dan – 2. Dan – 3.Dan – 4. Dan – 5.Dan – 6. Dan – 7.Dan – 8. Dan ) sadece Kick Boks Federasyonu’ nun düzenleyeceği dan sınavlarına katılarak başarılı olanlar alabilirler.